Alla sporter kräver olika typer av styrka och olika egenskaper, och för varje sport måste man därför skräddarsy den typ av träning man gör. För dykare (särskilt fridykare) gäller det framförallt att träna simteknik och kondition.

Att ha en så effektiv simteknik som möjligt är viktigt för fridykare eftersom det går år mindre syre ju mindre man anstränger sig. Genom att simma så hydrodynamiskt som möjligt behöver man alltså inte använda lika mycket syre till att ta sig fram genom vattnet, vilket gör att man kan hålla andan längre. Detta är naturligtvis något som tränas bäst i vatten, i en inomhuspool där man i lugn och ro kan öva upp tekniker som att simma med armarna över huvudet tätt intill öronen och att ta så små bensparkar som möjligt.Junko-Kitahama_Apnea-Monofin_cropped

Något annat som är mycket viktigt vid all form av träning, men särskilt för dykare som lätt kan hamna i stressande situationer, är avslappning. Då menas inte bara att man ligger stilla eller att man sover, utan också att man slappnar av i sinnet och kopplar bort onödiga tankar för att fokusera. Hur man bäst slappnar av är olika från person till person, men två vanliga metoder är meditation och yoga. En dykare kanske slappnar av bäst i ett badkar, omgiven av vatten. Man får helt enkelt prova sig fram.

Två andra saker som en fridykare kommer att behöva kämpa mot är låga syrenivåer (och därmed mjölksyra) och höga koldioxidnivåer. För att träna upp det förstnämnda utövar man så kallad anaerobisk träning, som alltså går ut på att vänja kroppens muskler vid att prestera trots låga syrenivåer i kroppen. Man måste också vänja kroppen vid höga koldioxidnivåer. Eftersom koldioxid är giftigt i för höga mängder kommer en instinktiv utandningsreflex efter att man har hållit andan ett tag. Denna reflex kommer trots att man kanske egentligen klarar av att hålla andan en bra stund till. För att kunna maximera sitt dyk måste därför en fridykare träna på att ignorera den reflexen, och lära sig hur länge hans eller hennes kropp klarar av under vatten efter att andningsreflexen har börjat kännas av. Detta kan man göra på land, hemma, likaväl som man kan göra det under uppsikt i en bassäng.