En form av fridykning är snorkling. Fridykning är egentligen alla former av dykning då man vistas under vattenytan utan hjälp av syrgastuber eller annan andningsgas, även om de flesta tänker på sporten fridykning när de hör ordet.

Att snorkla innebär att man simmar med huvudet under vattenytan, och andas genom en snorkel. Ofta använder man också en dykmask eller ett cyklop för att kunna se under vattnet, och fenor för att ta sig fram lättare. Vid snorkling i kallare vatten använder man ibland våtdräkt.Reef_snorkeler

Snorkling utförs idag framförallt som en hobby eller aktivitet på semestern, i tropiska vatten för att titta på fiskar, koraller och annat undervattensliv. Fördelen med snorkling jämfört med traditionell dykning är att man inte behöver gå kurser, ta licenser eller hyra någon utrustning. Man slipper också de bubblor som produceras vid utandning när man dyker, som kan störa eller skrämma iväg fiskar. Om du driver en anläggning eller verksamhet för snorkling, eller där snorkling ingår, kan du tjäna extra pengar på att sälja t-shirts och andra profilkläder med företagets eller platsens namn på. Du kan enkelt beställa kläder med tryck på Medtryck.com.

Snorkling har en lång historia, som man tror började på Kreta för 5 000 år sedan. Då lär lokalbefolkningen ha använt ihåliga vasstrån för att dyka ned och hämta naturliga havssvampar, som de sedan sålde. Aristoteles beskriver också i sitt verk On the Parts of Animals, skriven runt år 350 f.Kr., hur dykare använde ”andningsinstrument” som liknade en elefants snabel.

Den enklaste formen av snorkel idag är ett plaströr. När dykaren går under vatten fylls plaströret med vatten, och snorklaren måste tömma det igen innan han eller hon går upp till ytan för att andas. Det kan man antingen göra genom att blåsa hårt i snorkeln när man kommer upp till ytan, eller genom att luta huvudet bakåt och blåsa ut med munnen samtidigt som man stiger upp till ytan. Den sistnämnda metoden kräver mindre kraft, men man kan behöva träna en del för att få till den rätt.

Förutom snorkling som semesteraktivitet finns det också flera varianter som man tävlar i, till exempel träsksnorkling och fensimning.