Ett av de bättre sätten att utöva dykhobbyn på är att göra det från båt. Det kan du testa på flera olika sätt. Du kan till exempel åka på en dyksemester utomlands, hyra en båt eller skaffa en egen. Om det här är något du vill ge dig in på finns det ett antal saker att tänka på.

Dyk aldrig ensam från båt

Det är överlag inte rekommenderat att dyka ensam, men det gäller extra mycket när du dyker från en båt. Du kommer befinna dig långt ut från land, med tung utrustning på dig. Sannolikheten är stor att du kommer behöva hjälp med att ta dig upp på båten när du har dykt klart.

Skaffa en bra båtplats

Om du köper din egen båt behöver du kunna förvara den någonstans. Har du egen tomt och brygga är det enkelt, men om du inte har det behöver du hyra en båt. Du kommer också behöva dra upp båten och vinterförvara den. Om du köper en mindre traktor eller ATV från Kellfri.se kan du lösa det själv. På Kellfri.se hittar du också gott om byggmaterial så att du kan bygga ett skjul åt båten på vintern.

Håll ordning på din utrustning

Dykning är en sport med många potentiella faror. Det gör att det blir viktigt att alltid ha koll på din utrustning. Men det gäller extra mycket när du dyker från båt. En båt skumpar mycket, så se till att binda fast allt du inte har på dig. Om det är en organiserad dykresa du är ute på behöver du också se till att du tar på dig det du behöver i rätt tid. Ni är sannolikt många som ska dyka, så låt ingen behöva vänta på dig för att du inte tagit på dig dykartuberna. Det är likaså kutym att inte ta på sig utrustningen för tidigt. Om du gör det ökar risken att du är i vägen för de andra passagerarna eller besättningen.

Kommunicera

Dykning handlar om att hjälpas åt och underlätta för varandra. Det minskar riskerna och gör att alla får en mer behaglig upplevelse i och utanför vattnet. Se till att alltid vara väldigt tydlig med när du avser att hoppa i. Tänk på att det kan vara svårt för besättningen att veta när det är man överbord och när ett dyk är planerat. Se också till att kommunicera med de andra passagerarna om ni till exempel är flera som vill upp på båten samtidigt. Det kommer göra hela upplevelsen mycket mera smidig.