Att dyka efter vrak är för många en avlägsen och spännande dröm. Det krävs inte bara att du behärskar tankdykning och känner dig trygg i tyngdlöshet, utan du ska också klara av trånga, mörka utrymmen under ytan. För de flesta dykare som undersöker vrak krävs det ett avancerat dykcertifikat med dokumenterade vrakdyk ihop med instruktör. Efter det kan du följa med på utflykter för att upptäcka historier på havets botten. I många länder hittar du kvarlevor från de båda världskrigen, lastbåtar och fiskeskepp, allt täckt av vackra koraller och fyllda med levande djur.

Kända vrak i Sverige

Sverige är inte känt som en av världens bästa platser för vrakdykning. Mycket beror på det kyliga vattnet, samt att många vrak ligger för djupt, vilket gör att det bara är proffs som kan ta sig dit. Dock har det förekommit att vissa skepp sjunkit i och runt om våra skärgårdar vilket gör dem tillgängliga även för oss amatörer. Det mest kända upptäckta vraket är såklart Regalskeppet Vasa som sjönk redan på sin jungfrufärd i Stockholms inlopp. I höstas trodde kommunen i Karlskrona att man gjort nya fynd då Dykare dök efter misstänkt vrak vid Senoren. Tidigare har man hittat vrak från 1200-talet där, men denna gången visade det sig vara vanligt råvirke.

Drömvraken i utlandet

Gamla krigshärjade områden kan vara av extra högt intresse om du letar spännande vrakdykning. Både i Medelhavet och runt de brittiska öarna kan du hitta hela flottor med krigsfartyg från andra världskriget. En av de absolut bästa destinationerna för vrak av denna tidsperiod är dock Coron i Filippinerna. Där har du dels ett varmt vatten med bra sikt större delen av året och chans att se allt från valhajar till rockor och mantor samt vackra tropiska korallrev. Men bäst av allt – där ligger en hel flotta av japanska krigsfartyg som sänktes av amerikanerna i ett och samma attentat 1944. Där kan du till och med se skalen från bomberna och ett maskingevär som vrakplundrarna ännu inte stulit.