Att ta ett dykarcertifikat är perfekt för dig som längtar efter äventyr, och det öppnar upp en helt ny värld oavsett om du är kvar i Sverige eller reser till tropiska vatten. Det finns i stort sett inga begränsningar för vem som kan gå en dykarkurs. För att få ett fullvärdigt certifikat måste man dock ha fyllt 15 år. Den enda andra begränsningen är att de flesta seriösa dykarskolor ber deltagarna att fylla i en hälsodeklaration innan kursstart, där de ombes fylla i eventuella hälsotillstånd som kan göra dykning till en risk. Om man inte har några sådana tillstånd är man efter detta redo för att börja lära sig att dyka. Om det däremot skulle visa sig att dykning kan innebära en risk för ens hälsa får man genomgå en undersökning av en läkare, som kan godkänna deltagande i kursen, eller avråda från det, beroende på vad som framkommer. Ett sista hinder man måste överkomma för att få delta i kursen (vilket inte är ett hinder för de allra flesta) är att man måste kunna simma 200 meter med valfritt simsätt och på obegränsad tid, och kunna trampa vatten i 10 sekunder.
Något som inte ska hindra en från att söka till en dykarutbildning är rädsla för saker som kan gå fel under en dykning. De vanligaste skadorna som uppkommer i samband med dykning är till exempel inte allvarligare än sjösjuka och solbränna. Skador av djur under vattnet blir i de allra flesta fall inte värre än skrapsår och bett. Att stöta på en haj är mycket, mycket ovanligt, och om man gör det simmar de oftast bara förbi.
Dykarutbildningar är oftast indelade i tre olika faser. I den första fasen går man igenom teorin bakom dykning. Kursledarna går till exempel igenom hur tryck påverkar kroppen, hur man planerar ett dyk och vad som är lämplig utrustning. Efter detta påbörjas den andra fasen, vilket är träningsdyk i bassäng. Nu får man öva på teorin i praktiken, och uppleva allt på riktigt. Man går till exempel igenom hur man monterar dykutrustningen, liksom säkerhetsåtgärder som att dela luft med en annan dykare. Under den sista fasen får du så till slut dyka utomhus, i riktiga vatten.
Om du funderar på att starta en egen dykskola är det många saker att hålla reda på i början, allt från lokaler till utrustning och marknadsföring. För att i alla fall slippa tänka på ytterligare en sak kan du låta Fakturino hjälpa dig med factoring.